7 nasvetov za varno uporabo spleta.
To morate obvezno in pravočasno povedati vašemu otroku.

Živimo v času, ko vse poteka elektronsko in si ne predstavljamo niti enega dneva brez interneta.
Seveda pa smo zato hitro lahko žrtve spletnega napada. Pa veste, kako se zaščititi?

Uporaba BLOKATORJA
Ste vedeli, da tudi ustanovitelj facebook-a Mark Zuckerberg uporablja zaščito spletne kamere? Dandanes hekerji že tako dobro poznajo svoje področje, da v večini primerov niti ne veste, da vas nekdo opazuje. Zato ne čakajte, da se vam zgodi kaj slabega in se zaščitite takoj. Zadostuje že lepilni trak, vendar pa na dolgi rok priporočamo BLOKATOR, saj vam lepilni trak lahko umaže, ali celo uniči spletno kamero ter ni praktičen v primeru, ko spletno kamero potrebujete.

Uporaba močnih, varnih gesel
Ne glede na to, ali ustvarjate geslo za spletno trgovino, socialno omrežje, spletno bančništvo ali pa domače wifi omrežje, vedno upoštevajte ta zlata pravila:
Ne uporabljajte svojega imena, najljubše nogometne ekipe, hišnega imena, ali drugih osebnih podatkov, ki bi lahko bili na voljo prevarantom na družbenih omrežjih
V geslu uporabite kombinacijo velikih in malih črk, številk in simbolov
Vedno uporabite drugo geslo za vsak račun, tako da lahko hekerji v primeru, da se zgodi najhujše, dostopajo le do enega, ne pa do vseh računov

Ne objavljajte osebnih podatkov na družbenih medijih
Osebnih podatkov, kot so naslov, datum rojstva, podatkov bančne kartice itd. nikoli ne objavljajte na spletu - hekerji lahko to uporabijo za dostop do vaših računov, ali še huje - ukradejo vašo identiteto. Redno preverite tudi svoje nastavitve zasebnosti na družbenih omrežjih. Pomembno je, da svoje informacije in objave delite samo s svojimi prijatelji.

Varujte svoje naprave
Vse svoje naprave povezane z internetom, od prenosnih računalnikov do pametnih telefonov in tabličnih računalnikov, zavarujte s kodo PIN, geslom, prstnim odtisom, ali odklepanjem s prepoznavo obraza. Če jih izgubite, ali vam jih ukradejo, najditelj tako ne more dostopati do osebnih podatkov, ki so shranjeni na njih.

Ne uporabljajte spornih spletnih strani
Kako sploh prepoznate sporno spletno stran? Na strani je navadno prekomerno število oglasov, napisana je v polomljeni slovenščini, ima cenen videz, in manjkajo kontaktni podatki. Najbolj pa morate biti pozorni na varno povezavo, ki jo lahko preverite zgoraj levo, pred domeno spletne strani. Pozorni pa bodite tudi na domeno, saj nam že ta lahko sporoča, da spletna stran ni legitimna. Če govorimo o spletnih trgovinah, so lahko slab znak tudi nenavadni načini plačila.

Sumljiva elektronska pošta
Ste prejeli elektronsko pošto, v kateri vam v polomljeni slovenščini vaša banka z enim klikom ponuja možnost kredita? Verjetno gre za prevaro. Če prejmete elektronsko pošto v polomljeni slovenščini, v kateri vam nekdo obljublja nekaj neverjetnega, nikoli ne odpirajte povezav, ali priponk, saj gre najverjetneje za virus. V nobenem primeru ne pošiljajte svojih osebnih podatkov in pošto takoj prijavite kot spam.

Redno posodabljajte programsko opremo
Redno posodabljanje programske opreme ima več prednosti. Ena je ta, da imamo vedno na voljo najboljšo različico programa z vsemi novimi zmožnostmi in odpravljenimi morebitnimi pomanjkljivostmi. Druga in nič manj pomembna so tako imenovane varnostne posodobitve, ki preprečujejo vdore v naš računalnik preko “varnostnih lukenj” v programski opremi. Zato je zelo pomembno, da redno posodabljamo vso programsko opremo od operacijskega sistema, do protivirusne programske opreme, požarnega zidu in aplikacij.