Heker lahko dostop do vaše kamere pridobi že v nekaj sekundah. Vas zanima kako?

Večina od nas ima v telefon, tablični računalnik, prenosnik, ali namizni računalnik vgrajeno kamero, ki jo uporabljamo za delo, študij ali virtualno druženje. Na žalost pa smo zaradi tega lahko hitro žrtev spletnega napada.

Hekerji lahko brez vašega dovoljenja dostopajo do vaše spletne kamere. Žrtve takšnih spletnih napadov se ponavadi niti ne zavedajo, da jih nekdo opazuje, saj hekerji izklopijo lučko, ki se prižge ob uporabi spletne kamere. Tako mnoge od vaših kamer ostajajo nezavarovane. Raziskave kažejo, da je več kot 15.000 naprav s spletno kamero zlahka dostopnih hekerjem, ne da bi bilo v njih treba tudi vlomiti. Zaščitimo se lahko že samo tako, da napravo, kadar je ne uporabljamo, ugasnemo. Ko je naprava izklopljena, spletne kamere ni mogoče aktivirati. Če pa je v stanju spanja, ali mirovanja, pa jo lahko nepridipravi prebudijo in kamero aktivirajo.

Čeprav mislimo, da je glavni namen hekerjev to, da pridobijo naše fotografije, ali posnetke in jih kasneje uporabijo za izsiljevanje, temu ni vedno tako. Bolj pogosto se napadi dogajajo zaradi zbiranja informacij za finančno korist. Pogosto vključujejo korporativne skupine, ki so strokovno usposobljene, ali vladne obveščevalne agencije, ki zbirajo podatke in prikrivajo zajem slike.

Kako pa v resnici hekerji dostopajo do vaših elektronskih naprav in njihovih spletnih kamer?
Vse skupaj poteka lažje, kot si pa morda mislite. Na vašo napravo nenamerno namestite zlonamerno programsko opremo Trojan horse. Morda mislite, da prenašate zakonit program, ali kliknete neškodljivo povezavo. Ko zlonamerna programska oprema okuži vašo napravo se z vašim računalnikom lahko opravlja na daljavo - kar pomeni, da bodo hekerji lahko nadzirali vašo napravo, vključno s spletno kamero.

Aplikacije
Na naše naprave vsakodnevno nalagamo aplikacije za boljšo uporabniško izkušnjo. Ko na napravo naložimo sporno aplikacijo, nas ta prosi za dostop do datotek naprave. Največkrat brez premisleka dovoljujemo dostop do kamere, lokacije, datotek in vseh osebnih podatkov. Aplikacija se nam lahko zdi popolnoma neškodljiva, v resnici pa za njo stoji nepridiprav, ki naše podatke uporablja za zlonamerne namene. Pred nalaganjem preverite aplikacije in bodite pozorni s kakšnimi dovoljenji se strinjate.

Spletne strani
Tudi spletne strani nas dostikrat prosijo za dovoljene preko katerega dostopajo do naših datotek. Lahko pa se vam prikazuje tudi pojavno okno na katerem je zapisano “dovoljujete spletni strani, da vam pošilja obvestila”. Tudi to je eden izmed načinov, da so vaši podatki dostopni napačnim ljudem. Spletnim stranem ne dovoljujte pošiljanja obvestil, saj gre v večini primerov le za prodajne trike.

Programi
Kot smo omenili že zgoraj, je eden izmed načinov tudi to, da si naložimo program v katerega je vgrajena sporna koda. Tudi če program na prvi pogled izgleda zakonit še ne pomeni, da ni okužen.

Brezplačni programi, kateri so praviloma plačljivi
Zagotovo ste že imeli opravka s tako imenovanimi “scrackanimi programi”. Čeprav se nam vsem zdi odlična ideja imeti brezplačen program namesto, da ga plačujemo, smo zaradi tega lahko žrtev spletne prevare. Zavedati se moramo, da je v večini primerov predobro, da bi bilo resnično.

Zavedati se je potrebno, kako pomembna je varnost na spletu in odgovorno ravnanje. Nihče si ne želi biti žrtev spletnega napada, zato poskrbite, da so vaše datoteke in vaša spletna kamera zaščitena, tudi če ste na spletu pozorni. Hekerji so dandanes že tako dobri v tem, kar počnejo, da se lahko vdor v zasebnost zgodi vsakemu. Zato toplo priporočamo uporabo BLOKATORJA.