Imate nameščeno škodljivo aplikacijo iz tega seznama?
Odstranite jo iz telefona, ker vas morda opazujejo!

Ste vedeli, da so nepridipravi uspeli na spletni portal Google Play naložiti že preko 100 nevarnih aplikacij? Tako so lahko brez vaše vednosti dostopali do vaših osebnih podatkov in tudi spletne kamere. Na žalost si je take aplikacije naložilo že več kot 200.000 uporabnikov operacijskega sistema Android.

Kako prepoznate, da se je to zgodilo vam in katere aplikacije so sporne?
Sprva bo nevarna aplikacija delovala normalno, po točno določenem času pa se vam bodo prikazovali nadležni oglasi, ki jih boste izredno težko zaprli, ali pa vam aplikacija ne bo več delovala. V ozadju aplikacije je namreč skrita zlonamerna koda, ki jo je zelo težko prepoznati in odpraviti. Ponavadi gre za ne plačljive in nesmiselne aplikacije, ki vam ponujajo odgovore na številna kritična življenjska vprašanja in obljubljajo nerealne stvari, kot npr. “Kako v enem dnevu napredovati na delovnem mestu in dobiti povišico?”. Lahko pa so to tudi brezplačne igrice, ki so običajno plačljive. Koncept za izvedbo prevare je preprost: nepridiprav želi razviti nekaj preprostega, privlačnega za uporabnike in to ponuditi zastonj, nato pa čakati na priložnost.

Ker so nepridipravi vedno boljši, imajo tudi strokovnjaki težave pri odkrivanju zloglasnih aplikacij in navadno traja kar nekaj časa, da aplikacijo odstranijo iz marketplace-a. V tem času si jo naloži že veliko uporabnikov, kateri tudi po njeni odstranitvi niso seznanjeni, da imajo naloženo nevarno aplikacijo. Zato je pomembno, da pred nalaganjem aplikacij upoštevamo naslednje preventivne ukrepe; Na svoje naprave nikoli ne nalagajte sumljivih aplikacij. Preden aplikacijo naložite obvezno preverite komentarje ter ocene uporabnikov in se prepričajte da niso lažni. Nalagajte samo aplikacije, ki jih potrebujete in jih redno uporabljate. Aplikacijam, ki jim ne zaupate ne dodeljujte dovoljenj za dostopanje do pomnilnika, kontaktov itd.

Ker pa se vsakomur lahko zgodi, da naloži nevarno aplikacijo, je pomembno, da smo na to pripravljeni. Svetujemo, da uporabljate različna in močna gesla, neznanim aplikacijam ne dovoljujete dostopa do vaših datotek in najpomembnejše - imate zaščiteno spletno kamero. Tako nepridipravi ne morejo dostopati do vaših podatkov in vas ne morejo snemati v neprimernih položajih ter nalagati teh posnetkov na sumljive strani, ali pa vas z njimi izsiljevati. Tukaj pride na vrsto BLOKATOR, ki vas zaščiti, obenem pa omogoča dostop do spletne kamere v primerih, ko jo potrebujete.

Spodaj lahko preverite katere aplikacije so sporne:
Sound Recorder (100 milijonov)
Super Cleaner (100 milijonov)
Virus Cleaner 2019 (100 milijonov)
File Manager (50 milijonov)
Joy Launcher (10 milijonov)
Turbo Browser (10 milijonov)
Weather Forecast (10 milijonov)
Candy Selfie Camera (10 milijonov)
Hi VPN, Free VPN (10 milijonov)
Candy Gallery (10 milijonov)
Calendar Lite (5 milijonov)
Super Battery (5 milijonov)
Hi Security 2019 (5 milijonov)
Net Master (5 milijonov)
Puzzle Box (1 milijon)
Private Browser (500.000)
Hi VPN Pro (500.000)
World Zoo (100.000)
Word Crossy! (100.000)
Soccer Pinball (10.000)
Dig it (10.000)
Laser Break (10.000)
Music Roam (1.000)
Word Crush (50)